RESEPI DAGING MASAK MERAH ALA THAI

May 12, 2020

Resepi Daging Masak Merah Ala Thai




Resepi paling simple je....
main campak2 je😅..
tapi aku Google juga dlu first time Masak..
dan berjaya rasa sama MCM dekat kedai petani hehehe. 
Tapi aku olah sikit..guna bahan yang ada di dapur umah aku jer
Favorite anak aku si kecik tu #kaliffrizqi

Bahan-bahan:

1 paket daging...rebus dulu + pewarna merah
2 sudu mkn cili blander
2 sudu mkn sos cili
1 sudu mkn sos tomato
1 sudu mkn sos tiram
1 biji bwang putih di tumbut kasar
Sedikit garam & gula

Bahan hiasan

1biji bwang bsr potong
1 tangkai cili merah bsr
3-4 tangkai cili padi
3 tangkai daun limau purut
Sayuran carrot/bunga kobis/brokoli (options)


Cara2 masak:

1. Rebus daging bersama pencelupan merah sedikit

2. Daging dipotong kecik@nipis2 kemudian di goreng sebentar dalam minyak.. (angkat & toskan)

3. Guna minyak yang sama tumis dulu bwang putih sampai naik bau...pastu masukan..cili blander..cili sos, sos tomato..sos tiram..kacau semua sampai naik bau..masukan sedikit gula dengan garam...kacau lg smp sedikit kering..

4. Masukkan daging , sayuran dan Tabur bahan hiasan. kacau sampai semua sebati...

Siap....😊

Selamat Mencuba


You Might Also Like

3 pesanan ditinggalkan

  1. Masakan ala Thai memang semuanya sedap belaka! Saya peminat masakan Thai.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah, pastinya sedap
    Selamat berbuka puasa

    ReplyDelete
  3. auchh sedapnya. dia macam lebih kurang paprik kan hehe

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^