PASANG AIRCOND DI RUANG TAMU

May 31, 2020


Beberapa hari sebelum raya ari tue husband aku decide nak pasangkan aircond dekat hall. Dengan keadaan cuaca sekarang rumah aku time tenghari je memang panas dan berbahang. Kadang-kadang waktu malam pun berkuap je rasa. Nak tengok tv pun xde mood. Kitaorang anak beranak lepakk dalam bilik je. Sebab dalam bilik ada aircond.... alhamdulillah dalam bilik kami aircond dh lebih 6tahun .Aircond jenama PENSONIC teringat plak time pasang dulu pun tergesa-gesa lepas pindah rumah sewa baru..Rumah tue semua tingkap rosak xboleh buka. 3hari masuk rumah sewa tu terus pasang aircond sebab xboleh duduk panas. Pengudaraan rumah sewa tu x berapa bagus. Now  aircond dalam bilik ini masih okay..dah 3kali juga buka dan pasang...sebab pindah-pindah rumah pun aircond ini masih ok. Alhamdulillah walaupun jenama biasa-biasa sahaja.

Benda pertama yang kami servey ofcoz lah harganya dan nak pasang berapa HP yang sesuai? Dah lama sebenarnya dok berkira nk pasang aircond kedua NIE . yelahh banyak faktor kena ambil kira. Memula ingt nk pasang dalam bilik anak-anak jer...tp MCM banyak masa skrg anak-anak habis di ruang tamu. Duduk dalam bilik pun cuma cuntuk tido je kn...so pikir - pikir akhirnya..kami setuju pasang dekat ruang tamu je dulu. Insyallah ada rezeki lebih nanti boleh pasang juga sebiji lagi dekat bilik anak-anak. 



Ruang tamu rumah aku ni hall kecik je 
20 x 10 jadi bila contact kedai aircond diaorg suggest pasang 1.5hp je. Kami decide pasang jenama ACSON. Moto dia senyap dan cepat sejuk. Dan yang paling mudahnya masa kami buat rumah ini dulu memang port aircond dah siap wayering dari awal-awal. Jadi Cost untuk pemasangan xperlu extra tambahan . Total upah pasang "back to back" RM1500.00 sahaja. Terima kasih encik. Husband pelan-pelan tambah aksesori rumah hehehe. 


Lega sekarang bila tengahari je dah tak bimbang lagi nk duduk ruang tamu sambil menonton tv. Musim-musim pkpb plak Sekrang ni anak-anak aku 24j sehari di rumah je... Kesian dekat diaorang juga. Now, nebes menanti bil elektrik jer hahaha🤣 (harap-harap tak melambung sangat) 


You Might Also Like

18 pesanan ditinggalkan

  1. Wah..tahniah...betul.mak di Perlis kata la ni bahang sangat

    ReplyDelete
  2. Aircond mmg keperluan skrg ni. Cuaca panas bahang ya amat kdg. Huhu

    ReplyDelete
  3. Sejuk la sikit ya. Jgn lupa cari tips jimat elektrik bila guna aircond

    ReplyDelete
  4. seronoknya lepak ruang tamu ada aircond pula tu

    ReplyDelete
  5. IQ memang pasang aircond kt ruang tamu, sebab nak tengok tv selesa. Kalau cuaca sejuk, pasang kipas pun memadai

    ReplyDelete
  6. Tido kat ruang tamu pon sanggup ni kalau ada aircond. Syok. Sejuk je

    ReplyDelete
  7. aircond skrg memang keperluan.. kita pun pasang air cond kat rumah sebab pikir anak, kesian kalau cuaca panas..

    ReplyDelete
  8. Rumah huda sendiri takde aircond pun.. berjimat cermat risau bil mahal..huhu

    ReplyDelete
  9. Kat rumah nad pun pakai kipas siling dengan bawh.. Panas sangt.. Nak juga pasng aircond.. Tapi fikir banyak kali juga

    ReplyDelete
  10. samalah dengan kedah. bila tghari mcm nk berendam je rasa🥵 pasang aircond ni sejuk la kan

    ReplyDelete
  11. Skrang musim panas. Memang rasa rasa kepe pasang airkond waktu skrang. Tapi mujur rumah saya masih ok,tak panas sgt. So aagtak ada lagi keperluan nak pasang airkond tu

    ReplyDelete
  12. Ada gak keiinginan nak pasang kat kat ruang tamu. Tengah kumpul ongkos ..hehe

    ReplyDelete
  13. Wah akak pakai kat bilik je ekon...hall masih berkipas.

    ReplyDelete
  14. Rumah ana wajib ada aircond. Kalau tak, berpeluh saja kitorang sebab bahang panas tu.

    ReplyDelete
  15. Shah Alam pun panas sekarang. Nasib siang dah keje. Kat opis sejuk.

    ReplyDelete
  16. Nowadays its so hot, memang kena ada aircond kat ruang tamu juga.

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^