Checklist Barang Bayi ( Newborn ) dan keperluan ibu untuk bersalin

January 23, 2020


SELAMAT PAGI


Aku baru je balik dari check Up #35week dekat klinik KK. Alhamdulillah Misi dah bagi Tarikh untuk aku refer O&G lagi 2 minggu. Harapnya sempatlah aku jumpa Doktor Pakar O&G. Aku kena Refer pakar kali ini sebab sejarah Bersalin Czer last Prengnancy. Korang Doakan aku sempat tunggu Cukup bulan tau. Risau juga ni sebab tanda-tanda Mile Contraction tu dah ada... huhu

So entry kali ini aku just nak share Persedian Barangan Keperluan Bayi & Ibu sebelum Bersalin. Persediaan boleh start buat sikit2, beli sikit2 dan yang penting planning untuk beli item yang paling penting dahulu. Susun mengikut urutan. Boleh tulis dan buat checklist barang bayi supaya kita aware barang apa yang perlu kita beli.

Jom kita tengok Checklist Barang Bayi: 

Tips Checklist Barang Bayi ( Newborn ) dan keperluan ibu untuk bersalin .. 😊
.
PAKAIAN BAYI 
1- Baju harian @ siang - baju seluar pendek dan lengan pendek.. baju lubang2 (Short sleeve dan singlet)
2- Baju malam @ tidur - baju malam selalu nyer beli lengan panjang dan seluar panjang
3- Romper dan Jumpsuit
4- Baju jalan
5- Mittens & Booties - yang ni kalau boleh beli lebih sikit sebab baby baru lahir ni kena pakai byk sarung tangan dengan stokin kaki.
6- Bonnet @ topi - yang ni cari material yang cotton, breathable, stretchable supaya baby selesa.
7- Handkerchief / Sapu Tangan - Cari yg 100% cotton supaya kulit baby tak melecet
8- Bib- If baby minum susu meleleh / muak tak kena baju.
9- Barut - yang ni penting untuk baby. Boleh pilih samada barut Zap / Bertali.. Both kena ada. Pemakaian barut zap bila travel sangat sesuai kerana menjimatkan masa. Beli dalam 6 helai pun dah ok.
10- Bedung- Yang ni sangat penting! boleh pilih samada nak bedung zip / infant wrap / bedung tradisional yg macam kain bedung biasa.. beli receiving blanket ni lebih sikit pun takpe boleh dijadikan alas tidur bayi.
.
Diapering
1-Napkin
2-Diapers @ Lampin pakai buang- Mamy Poko @ Petpet
3-Wet Tissue - brand PUREEN
4-Changing mat- Alas bayi (boleh beli size yang mudah bawa masa travel, senang nak letak dalam beg dan sesuai dengan size bayi)
5-Baldi dan bakul untuk Lampin/baju kotor
6-Detergent khas pencuci baju (brand PUREEN pun best & wangi)
.
Baby Care dan Grooming
1-Bedak Bayi
2-Losyen Bayi
3-Minyak Bayi (Baby Oil)
4-Putik Kapas (Cotton Bud)
5-Pengepit Kuku (Nail Clipper) - beli khas kecik tuk baby
6-Minyak Telon / Yuu Yee / Tropika Herbal Cream
7-Cotton ball (Kalau boleh cari yang putik kapas tu tebal / lembut sikit supaya sesuai dengan kulit bayi)
8-Nappy Cream-preparation takut bayi terkena ruam lampin. (Joielle/Tropika)
.
Nursering [keperluan tidur baby]
1-Set Tilam - Prefer kekabu dan material kain 100% cotton
2-Baby Cot-Depends nak beli sekarang atau later
3-Kelambu - mosquito net / boleh juga beli set tilam kekabu + kelambu
.
Feeding
1-Botol Susu - Size Puting untuk newborn (slow flow)
2-Bottle Sterilizer
3-Berus Pembersih Botol
4-Penyepit Botol
5-Nipple Cream
6-Nursing Pad Washable
7-Nursing Pad Disposal
8-Breast Pump - Decide samada Manual / Electric (Single/Double Pump) - Brand: Avent, Medela, Malish, Autumnz, Latte, etc.
9-Cooler set bag [Storage Bottle dan Ice pack]
10-Nursing Pillow- sesuai untuk ibu hamil dan untuk breastfeed baby
11-Nursing Bra
12-Termos
.
Travel
1-Beg Baby
2-Baby Warmer for Bottle- warmer ni penting tuk cairkan storage susu yang sejuk beku baru keluar dari peti ais.ade orang suker rendam pakai air suam jer.
3-Baby carier - Tugeda, Korean Imama Carrier
4-Stroller- Quinny zap, sweet cherry
5-Nursing cover- senang kalau kene BF kat public.boleh cover.
6-Car seat (beli yg 2in1 pun jimat)
.
Bathing
1-Tuala baby
2-Besen Mandi / Baby Bather
3-Toiletries set
.
Keperluan berpantang 
1-Set Berpantang (Supplement / Jamu)
2-Tungku Ibu
3-Tuam/tungku baby - Tuam baby untuk elak baby kembung perut
4-Baju sejuk / Sweater
5-Kain batik
6-Stokin (cari yang tebal untuk mengelakkan kaki masuk angin)
7-Nursing bra
8-Maternity Pad
9-Tuala mandi
10-Breast pad (boleh cari yang washable / disposable)
11-Tukang urut (boleh start survey awal2)
12-Bengkung
13-Air Zam-zam / selusuh
.
Extra
1-Penyangkut Baju Berklip
2-Mainan baby (soft toys & colour yang striking)
3-Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
4-Hanger
5-Almari laci baby-untuk pakaian dan keperluan baby 


Untuk bab Feeding macam Breast Pump aku tangguhkan dlu untuk beli aku prepared yang manual aje. sebab sejarah anak-anak aku yang lalu aku mmg tak dapat pun menyusukan diaorang sepenuhnya. Susu tak ada. Paling lama pun 2 Minggu je. Susu kering masa dalam pantang lagi. Tapi kali ini insyallah dah set juga dalam minda kalau xdapat bagi direct feed aku nak pump je masuk botol selagi ada susu. Aku tahu khasiat susu ibu tu tapi tak semua ada rezeki nak menyusukan anak sepenuhnya kan.

Kalau ikutkan list ini almost 90% aku dah prepared. Cuma tinggal beberapa item je yang aku nak sediakan Last Minit nanti. Dah Noted dlm buku, nt suh En.hubby pergi cari jer hihihi

 Ya Allah..Ya Tuhanku..
Kau Permudahkan Urusanku Untuk Bersalin nanti.

 Doakan aku ye...


You Might Also Like

8 pesanan ditinggalkan

  1. semoga dipermudahkan urusan bersalin dan bayi lahir cukup umur. aamiin ^_^

    ReplyDelete
  2. moga dpermudahkan urusan bersalin farah. Panties pon kena standby banyak terus.. ehehe. Maklumlah..

    ReplyDelete
  3. Mimie minggu depan dah kena tahan wad. Tuh pun ada 2 3 barang baby yang tak complete. Dah start cuti ni memang mencari sakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga di permudahkan kak mimie...farah ada 2 minggu lagi kena kerja huhu

      Delete
  4. insyallah. semoga dipermudahkan semuanya.
    eee x sabar nak tengok baby =D

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah.. pregnant ke.. baru tahu.. semoga dipermudahkan urusan..

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^