Logo KBBA

Info Vitamin C

February 21, 2013

salam...

psssstttt...
semalam terjumpa fakta dibawah nie, terpanggil untuk share bersama..
saya juga pernah bincangkan isu ini dgn kwn2..
dgn harapan ramai orang akan mengambil tahu ttg hakikat ini..

jangan makan udang, kerang + (ada lagi kot) serentak dengan pengambilan vitamin C!! SHARE.....

Kejahilan meracun diri sendiri

Seorang wanita tiba-tiba mati dengan tidak disangka-sangka dengan tanda-tanda pendarahan dari telinga, hidung, mulut & mata. Selepas bedah siasat awal ia disahkan bahawa kematian disebabkan keracunan arsenik.

Dari manakah arsenik yang datang?

Polis melancarkan siasatan secara mendalam dan meluas. Seorang profesor institusi perubatan telah dijemput untuk datang membantu menyelesaikan kes itu.

Profesor dengan berhati-hati melihat kandungan dari & Dalam kurang dari setengah jam, misteri itu dapat diselesaikan.

Profesor itu berkata: 'simati tidak membunuh diri atau dibunuh, beliau meninggal dunia akibat kemalangan dari kejahilan!'

Semua orang hairan, mengapa kematian akibat kemalangan dari kejahilan?

Profesor itu menjelaskan: 'arsenik dihasilkan dalam perut si mati.' Si mati yang mengamalkan pengambilan Vitamin C setiap hari, yang dengan sendirinya tidak menjadi masalah.

Masalahnya ialah bahawa dia makan sebahagian besar udang semasa makan malam. Makan udang tidak mendatangkan masalah dan tiada apa yang berlaku kepada keluarganya walaupun mereka telah sama-sama udang. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama si mati juga mengambil vitamin C ', itulah yang mendatangkan masalah!

Penyelidik di University of Chicago di Amerika Syarikat, mendapati selepas melalui uji kaji, makanan yang seperti kekerang lembut (shell) mengandungi kepekatan yang lebih tinggi lima sebatian arsenik kalium.

Makanan itu segar dengan sendirinya tidak mempunyai kesan toksik terhadap tubuh manusia.

Walau bagaimanapun, dalam mengambil vitamin C, tindak balas kimia berlaku dan asal unsur-unsur bukan toksik berubah kepada unsur-unsur toksik.

Keracunan arsenik mempunyai peranan magma dan boleh menyebabkan kelumpuhan kepada saluran darah yang kecil. Oleh itu, orang yang mati akibat keracunan arsenik akan menunjukkan tanda-tanda pendarahan dari telinga, hidung, mulut & mata. Oleh itu sebagai langkah berjaga-jaga, JANGAN makan udang apabila mengambil vitamin C '.

Setelah membaca ini, jangan kedekut. Sila kongsi dengan rakan-rakan anda.


nota: share dari Fb juga..pada yang belum tahu..beringat-ingat lah..kerana terlalu banyak produk vitamin c dipasaran.."perkongsian bersama"

You Might Also Like

9 pesanan ditinggalkan

 1. baru je beli vit c... dan tringat juga kisah ni suatu ketika dahulu..

  ReplyDelete
 2. pn.bayu..xpa makan ja vit c..tp pantang la sikit makanan laut tu...kena hati2..

  ReplyDelete
 3. Kebetulan. Mieya pon terbaca fakta nie semalam. hihi

  ReplyDelete
 4. nak beli vitamin C kena beli betul2 di farmasi atau klinik dan yg mendpt pengesahan dari KKM. bahaya kalau yg diorg jual secara online tu sbb kita x tau kesahihan bahan dlm produk tu.

  ReplyDelete
 5. tq share penah terbaca gak pasal info ni...

  ReplyDelete
 6. uni makan jugak vit c..tp kdg2 je la..huhu

  ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^