Logo KBBA

Sijil Pemilikan Kenderaan (VOC) ganti Geran Kenderaan 2016

June 02, 2016Putrajaya: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) memperkenalkan Sijil Pemilikan Kenderaan (VOC) bagi menggantikan Kad Pendaftaran Kenderaan (RC) yang akan dilaksanakan secara berperingkat mengikut fasa mulai hari ini.


JPJ dalam kenyataannya berkata,pengenalan VOC masih lagi menjadi suatu perakuan pendaftaran yang dikeluarkan di bawah peruntukan Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang mengandungi butiran pemilik dan kenderaan.

Katanya, bagi fasa pertama VOC akan dikeluarkan kepada pemilik pendaftaran kenderaan baru dan pemilik baru bagi proses tukar hak milik kenderaan.

"Fasa kedua yang bermula 1 September ini, VOC akan dikeluarkan kepada pemilik yang membuat pembaharuan cukai jalan dan pemilik yang membuat pindaan atau pembetulan maklumat kenderaan.

"Sementara fasa ketiga yang bermula 1 Januari 2017, VOC akan dikeluarkan kepada pemilik yang hadir ke JPJ secara sukarela bagi menggantikan RC masing-masing," katanya.

Menurutnya, dalam usaha untuk memudahkan urusniaga dengan JPJ, VOC yang diperkenalkan ini tidak lagi digunakan sebagai dokumen atau instrumen bagi urusan seperti pembaharuan lesen kenderaan motor (cukai jalan), tukar hak milik atau pindaan maklumat.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 1 Jun 2016 @ 3:17 PM
sumber : sini

You Might Also Like

1 pesanan ditinggalkan

tinggalkan komen anda di sini ^O^