Logo KBBA

Tips Temuduga

September 22, 2012

salam..

memandangkan lagi beberapa hari lagi saya bakal menghadiri temuduga saringan yang kedua..tetiba terasa macam nak share tips temuduga bersama korang semua...tips nie sangat berguna untuk saya..dalam persediaan menghadapinya..kebetulan pula sedang search-search mencari tips yang berguna untuk saya jadi, saya sharekan juga untuk korang yer..tips yang saya jumpa ..

ayuhhhh baca sama-sama...Jikalau anda sedang mencari tips-tips hadiri temuduga, cuba baca senarai berikut:


1. Menepati Masa
Pastikan anda menepati masa. Sebagai contoh masa temuduga anda pada pukul 10.30 pagi. Pastikan anda telah bersedia di tempat temuduga setengah jam awal. Buat persediaan awal sebelum keluar rumah seperti ambil kira keadaan lalu lintas, apakah kawasan perjalanan anda sesak dan sebagainya, menyisir rambut dengan kemas dan jangan lupa isi minyak motor atau kereta anda. Jangan jadikan kelewatan dan gagal merancang masa dengan baik, anda berputih mata.2. Berpakaian kemas dan Sesuai
Pakaian juga diambil kira dalam sesuatu sesi temuduga. Jika anda berpakaian selekeh dan kurang sesuai, kemungkinan tawaran tersebut akan dibatalkan ataupun diberi kepada calon lain yang lebih sesuai. Jika boleh, tanyakan dahulu kepada bahagian human resources tempat anda ditawarkan bekerja terhadap pakaian yang sesuai untuk jawatan tersebut.3. Amalkan kesederhanaan
Orang kata sederhana adalah sempurna! Faham maksudnya?? Okey, sederhana maksudnya tidak berlebih-lebih dan tampilkan diri sendiri ikut keselesaan anda. Contohnya:

- gunakan solekan yang minimum
- pemakaian minyak wangi yang sesuai
- gaya rambut yang tidak terlalu moden ataupun terlalu konservatif
- elakkan isyarat tangan yang keterlaluan ataupun bercerita macam kita sedang berborak dengan kawan-kawan
- bercakap dengan jelas dan bahasa mudah


4. Membina hubungan dan berkeyakinan
Sewaktu duduk berhadapan dengan penemuduga, pastikan anda duduk dengan yakin dan wajah yang manis. Kita mahu memohon kerja, mestilak kena buat baik, takkan tunjukkan muka sombong walaupun kita memiliki PhD sekalipun. rendah diri itu lebih baik dalam situasi begini.

- Pastikan belakang anda lurus dan kaki tersusun
- sekali bertanyakan soalan. Jangan hanya tunduk dan mengangguk. Wujudkan perbincangan dua hala yang santai.
- Dengar dengan teliti, bercakap dengan jelas dan tidak menyampuk.
- Berdiplomatik. Jangan bercakap perkara-perkara negatif tentang pekerjaan yang anda mohon.


5. Berfikiran positif.
Selepas sesi temuduga, pastikan anda tidak menjadi seorang yang mendesak. Jangan sesekali bertanya kepada syarikat tersebut samada permohonan anda berjaya atau sebaliknya. Tunggu dengan sabar, jika anda yakin dengan sesi temuduga tersebut, insya'Allah pekerjaan itu milik anda. Jika gagal, anggaplah ia bukan rezeki anda. Cuba lagi lain kali tetapi dengan pengalaman yang ada, anda pasti boleh buat!!


nota: kredit to aynoranur..thanks info yang sangat berguna untuk saya...lalalala....


You Might Also Like

1 pesanan ditinggalkan

tinggalkan komen anda di sini ^O^