//]]>

SEMAKAN LEBIHAN BAYARAN BALIK PINJAMAN (REFUND) PTPTN

January 17, 2018

SELAMAT PAGI

Memandangkan minggu nie ramai yang search dekat blog
aku pasal Lebihan Bayaran Balik PTPTN
yang aku share last year
ENTRY itu Korang boleh baca sini sebabnya hehe KLIK SINI
aku dah BEBAS hutang dengan PTPTN sepenuhnya yeahhh...

 Jadi kali nie aku nak share sekali lagi dengan korang
  cara menyemak bayaran balik pinjaman (refund) PTPTN 
dengan erti kata lain,
anda telah membuat lebihan bayaran
atau
dalam tak sedar sebenarnya anda dah pun
selesai membayar PTPTN tersebut.

korang klik dan ikut je step dekat bawah nie:


1. Mula-mula sekali Confirm lah kena masuk dulu website PTPTN ^_^




2. Lepas tu korang akan nampak Button macam kat bawah nie "semakan lebihan bayaran". 
klik situ yer




3. Untuk menyemak sama ada anda terlebih bayar atau tidak ,
Masukkan No. IC korang





4. Ini adalah contoh kes aku yer 
*memang ada lebihan bayaran,
 jadi kalau ada lebihan bayaran itu korang akan nampak paparan macam kat bawah ni
"KLIK MOHON"








3.LEPAS KLIK MOHON AKAN ADA PAPARAN maklumat amount lebihan tersebut
  "klik PROSES"

* Dekat sini nanti korang kena masukkan maklumat bank, nama, no akaun & nama bank




4. Last sekali akan keluar paparan
"Permohonan Anda Telah Di Terima Dan Sedang Di Proses"




5. Jadi Korang Tunggu sahaja  Duit Masuk ke akaun korang :)
* Duit refund nie aku dapat balik dalam tempoh 3 minggu jer


sekian, terima kasih.


You Might Also Like

14 pesanan ditinggalkan

  1. nasib dah settle semua..alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  2. mesti seronok kan sis..PTPTN dah habis byrrr :)

    ReplyDelete
  3. belum boleh semak lagi sebab hutang tak habis lagi byr hahahaaa

    ReplyDelete
  4. Bagus orang terlebih bayar ni, Zumal tak tau bila nak habis bayar...

    ReplyDelete
  5. saya masih gigih lagi dok menyelesaikan hutang ptptn. hehehe

    ReplyDelete
  6. Wah bestnya dh habis byr.. Sy nlm habis lg.. Potong slip gaji mik ujrah

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah dah habis bayar. Fatin baru bayar 10% jea. Harap mampu bayar sampai habis :D

    ReplyDelete
  8. bestnya dah habis..kita ni baru nak konsisten bayar..hehe

    ReplyDelete
  9. Saya pun dah abis bayar. Dah apply utk lebihan bayaran balik.. tunggu lama sgt duit refund tak masuk, call ptptn tanya ada lebihan brp sbb excited sgt.. staf ptptn bgi tahu cuma RM9.92 sen.. hancuss angan2 mak..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum. Ada cara untuk bayar balik sekaligus melalui KWSP. Bagi yg dah kerja lebih 10 tahun dan duit dalam akaun pun mencukupi. Ceritanya saya nak buat loan rumah, tetapi sangkut sbb PTPTN, jadi saya buat penyelesaian melalui KWSP dan kemudian pengeluaran untuk bayar pendahuluan beli rumah. Alhamdulillah, selesai dua-dua.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum,nak tanya camane nak tahu refund tu dh kredit dalam akaun bank ya,berapa lama tempohnya utk kredit

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam tempoh 2 minggu. bayaran kredit akan di hantar melalui email

      Delete
  12. Nk tny,sy dh hbs byr.mmg ada refund.tp slh isi borg.jd skit ja msk.nk mohon yg lebihan tu mcm mn?kot2 tau.hehehe

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^