//]]>

SEMAKAN BAYARAN BALIK PINJAMAN PTPTN (REFUND)

July 11, 2017

Salam..

HARI ni aku nak kongsi cerita dengan korang pasal
Bayaran balik Pinjaman ptptn (refund)
Atau dalam maksud lain ada lebihan atau baki dari bayaran yang telah 
korang jelaskan pada ptptn.
so, dekat sini aku nak share macam mana aku buat
Untuk dapatkan balik duit aku tu..berdasarkan pengalaman aku yer

Mudah jer
Mungkin tak ramai yang tahu
macam kes aku niee
Masa aku buat bayaran penuh pinjaman ptptn
Aku jelaskan dengan bantuan pihak ke 3 iaitu pinjaman Bank 
 sebab??
 aku terpaksa yer..untuk  pastikan personal loan aku lulus hihi
sob...sob...sob

alkisahnya aku sememangnya dah lebih setahun 
membuat bayaran ptptn secara konsisten melalui potongan gaji
sebanyak .... (rahsia)
nanti aku cerita lah sikit ehh kenapa aku teusa membuat bayaran penuh PTPTN
( dah pinjam kenalah bayar yer!)

AKU ingatkan bila dah bayar bulan-bulan potong gaji kira selesai lah
rupanya masa aku nak proses personal loan nama aku sangkut CRISS 
tunggakan PTPTN selama 4 bulan (terkejut wehh..)
sebab dah setahun lebih buat potongan gaji kan
Bila aku buat pemeriksaan semula col OFFICE HQ, COL PTPTN
 rupanya CCRIS sebab
4 bulan pertama sebelum potongan gaji
aku SEPATUTNYA Membuat bayaran secara tunai di kaunter
dalam erti kata lain ko kena jelaskan bayaran bulanan mengikut
 dari tarik surat TAWARAN UJRAH 
tapi DEK kerana  aku yang sememangnya
TAK TAHU/TIDAK DI MAKLUMKN pegawai PTPTN masa
proses UJRAH & potongan gaji tu
Makanya aku tunggu je HQ buat potongan gaji -_-
 ( aku anggap dah selesai part PTPTN tu
rupa-rupanya haaa dah  terbabit dalam CRISS...
ohhh sabau je la!

cerita pasal Persoal loan dan sangkut PTPTN nie
nanti aku story entry lain ehh

back to cerita asal

Masa bulan mei tak silap aku ada join 
satu event Pertandingan mewarna sekolah kaisara bersama Bank Rakyat 
kebetulan ada booth PTPTN aku pun sesaja nak Check
ada lagi ke baki pinjaman yang aku belum jelaskan
ye la lepas je bank kata nak uruskan aku memang  tak double check pun
cuma dapat la penyata dari PTPTN yang menyatakan pinjaman 
telah di jelaskan sebanyak hampir 20k T_T
( duit nie lah yang aku plan nak buat rumah..tp alhamdulillah rumah aku siap juga & PTPTN pun selesai hehehe )

Masa semakan tu Pegawai tu bgtau ada lebihan bayaran
mungkin sebab potongan gaji di peringkat HQ masih berjalan lagi selepas pembayaran di buat
Pegawai tu yang bagitau aku
untuk meminta lebihan bayaran balik pinjaman (refund)

korang klik dan ikut je step dekat bawah nie

1. masuk link sini 




2. Masukkan nombor kad pengenalan
- ada paparan seperti di bawah






3. klik PROSES
- Dekat sini nanti korang kena masukkan maklumat bank, nama, no akaun & nama bank




4. keluar paparan
"PERMOHONAN ANDA TELAH DI TERIMA DAN SEDANG DI PROSES




5. LAST TUNGGU JER DUIT MASUK AKAUN KORANG

* Alhamdulillah duit aku kredit dalam tempoh 3 minggu  je 

selesai!









You Might Also Like

12 pesanan ditinggalkan

  1. Bagusnya bayar terlebih... saya belum habis bayar lagi, lagi 3 tahun settle lah ptptn tu...

    ReplyDelete
  2. Berapa lama tempoh nasuk duit refund? Saya buat pada 4hb 11 2017 masa tu keluar pemohonan diterima dan sedang diproses..sekarang pada 15hb 11 2017 bila masukan ic dah xde dah paparan pemohonan diterima

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam tempoh 14hari bekerja..mcm sy 3 minggu mcm tu dah settle.ptptn akan email jumlah bayran yg akan di kreditkan..ke esokkanya duit pun masuk :)

      Delete
    2. Ok terima kasih cik permata biru lega rasanya dapat penerangan dari cik

      Delete
  3. hehe..kte punya ptptn pun dah setel...alhamdulillah target 4tahun dah tercapai utk langsaikan loan ptptn

    ReplyDelete
  4. banyak ke yang dibayar balik tu cik permata biru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung kepada berapa bayaran yang dah terlebih bayar . masa semakan itu nanti kita boleh total dan lihat amaountnya

      Delete
  5. Mcm mana nak check berapa byk duit yg dpt balik ?

    ReplyDelete
  6. Mcm mana nak check berapa byk duit yg kita dapat balik ??

    ReplyDelete
  7. honestly saya dah bayar lupsump ptptn untuk sekian jumlah. ada 1 bulan yg dia still potong gaji dan saya dah buat permohonan refund sejak 26/1/2018 (lepas semak pay slip ada lagi potongan). masalahnya sampai sekarang x dapat dapat balik pon bayaran tuuu...dekat 2 bulan dah kot TT. i called PTPTN so many times and they said still dalam proses. tunggu lagi 1 bulan yang lain, cakap ada masalah teknikal pulok. Adoi, bila kita bayar lumpsum elok-elok depa pulak takmo bayar balik lebihan tu mengikut masa yang ditetapkan. even tak la banyak tapi 300 tu aku boleh la buat makan 2 minggu kot. sekian terima kasih.

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^